Rýchle, kvalitné vegetariánske recepty – v dnešnom uponáhľanom svete je čas cenným tovarom. Pre tých, ktorí sa rozhodli pre vegetariánsky životný štýl, môže byť výzvou nájsť rýchle a chutné recepty, ktoré zapadnú do ich hektického rozvrhu. Teraz vám predstavíme niekoľko jednoduchých a rýchlych vegetariánskych receptov, ktoré sú nielen zdravé, ale aj lahodné.
1. Quinoa s dusenou zeleninou a fazuľou
Ingrediencie:
- 1 šálka quinoa
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (rozotreté)
- 2 šálky zeleniny podľa výberu (napríklad brokolica, paprika, cuketa)
- 1 konzerva fazule (napríklad čiernej fazule, alebo cíceru)
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
- Quinou dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou.
- V hrnci zohrejte olivový olej a orestujte cibuľu a cesnak, kým nezmäkne.
- Pridajte quinou a restujte ju krátko, potom pridajte zeleninový vývar. Nechajte variť podľa pokynov na obale.
- V inej panvici osmažte zeleninu, až kým nezjemnie. Pridajte fazuľu a nechajte všetko spolu podusené.
- Zmiešajte quinou s dusenou zeleninou a fazuľou. Dochuťte soľou a korením podľa vlastného vkusu.
- Podávajte posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.
2. Grilované portobello huby s avokádovým krémom
Portobello huby majú robustnú chuť a mäsité textúry, čo ich robí obľúbenými medzi vegetariánmi a vegánmi ako alternatívou k mäsu. Môžu byť grilované, pečené, smažené alebo použité v rôznych receptoch. Vzhľadom na ich veľkosť sa často využívajú aj ako náhrada mäsa v hamburgeroch alebo sendvičoch.
Ingrediencie:
- 4 veľké portobello huby
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
Avokádový krém:
- 2 zrelé avokáda
- Šťava z polovice citróna
- 1 lyžica nasekaného koriandra
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Huby očistite a potrite ich olejom, soľou a korením.
- Na rozohriatej panvici alebo grile opekajte huby z oboch strán, kým nezmäknú.
- Avokáda olúpte a rozmixujte s citrónovou šťavou, koriandrom, soľou a korením.
- Podávajte grilované huby s avokádovým krémom.
3. Pesto cestoviny so strapcovými paradajkami a baby špenátom
Ingrediencie:
- 250 g cestovín podľa výberu
- 1 šálka paradajok (rozpolených na polovice)
- 2 hrste baby špenátu
- 1/2 šálky bazalkovej pasty
- Strúhaný parmezán na posypanie (voliteľné)
Postup:
- Uvarte cestoviny podľa pokynov na obale.
- V panvici zohrejte cestoviny a pridajte cherry paradajky. Nechajte ich krátko povariť.
- Pridajte baby špenát a miešajte.
- Zmiešajte uvarené cestoviny s pastovou zmesou.
- Podávajte posypané strúhaným parmezánom, ak chcete.
Tieto rýchle, kvalitné vegetariánske recepty ukazujú, že vegetariánsky životný štýl môže byť ľahký a príjemný aj pre tých, ktorí majú obmedzený čas na prípravu jedál. Nech vám chutí!