Najlepšie vegetariánske recepty – rastúci dôraz na zdravý životný štýl, udržateľné stravovanie a ochranu životného prostredia priviedol mnohých ľudí k voľbe vegetariánskej stravy. Vegetariánska strava nie je len o zelenine a zdraví, ale tiež o jedinečné chute, ktoré môžete objaviť. Toto je prehľad niektorých najlepších vegetariánskych receptov, ktoré si môžete vychutnať bez ohľadu na to, či ste dlhoročný vegetarián alebo sa len chystáte skúsiť niečo nové.
Rajčinový a špenátový cestovinový šalát s bazalkovou pastou
Tento svieži a chutný recept je skvelý pre teplé letné dni. Budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
Ingrediencie:
- 250 g cestovín (penne, farfalle, alebo podľa vlastnej voľby)
- 2 šálky čerstvého špenátu
- 1 šalátový paradajka (nakrájaná na kocky)
- 1/2 šálky červenej cibule (jemne nasekaná)
- 1/2 šálky feta syra (nasekaného)
- 1/4 šálky piniových orechov
- Soľ a korenie podľa chuti
Bazalkový pasta:
- 2 šálky čerstvých bazalkových lístkov
- 1/2 šálky strúhaného parmezánu
- 1/3 šálky olivového oleja
- 1/4 šálky piniových orechov
- 2 strúčiky cesnaku
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Varenie cestovín: Uvaríme cestovíny podľa pokynov na obale, až kým nebudú al dente. Potom ich scedíme a necháme vychladnúť.
- Pripravenie pasty: V mixéri zmiešame všetky ingrediencie na bazalkový pesto, až kým nevznikne hladká pasta. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Zmiešajte špenátový šalát: V miske zmiešame špenát, nakrájanú paradajku, červenú cibuľu, feta syr a piniové orechy.
- Zmiešajte s cestovinami: Do šalátu pridáme vychladené cestoviny a počkáme, kým sa všetky ingrediencie dobre premiešajú.
- Pridajte pastu: Pridáme bazalkovú pastu a znovu dobre premiešame, aby sa všetky chute spojili.
- Podávanie: Podávame tento šalát teplý alebo studený, podľa vašich preferencií. Môžete ho posypať ďalším syrom feta a bazalkovými lístkami na ozdobu.
Curry z cíceru
Tento vegetariánsky recept je plný exotických chutí a aromatov. Potrebujete nasledujúce ingrediencie:
- 2 plechovky cíceru (odtok a opláchnutie)
- 2 polievkové lyžice oleja
- 1 veľká cibuľa (nasekaná)
- 3 strúčiky cesnaku (rozotreté)
- 1 lyžička kari korenia
- 1 lyžička mletého kurča
- 1 lyžička mletého koriandra
- 1/2 lyžičky korenia cayenne (podľa chuti)
- 1 konzerva paradajkových kvapiek
- 1 konzerva kokosového mlieka
- Soľ a korenie
Cícer zohrejeme v hrnci, postupne pridáme olej, cibuľu, cesnak a kari korenie. Potom pridáme všetky ostatné korenia, paradajkové kvapky a kokosové mlieko. Uvaríme na miernom ohni 15-20 minút a podávame s ryžou alebo naan chlebom.
Zapečená cuketa so syrom a paradajkami
Toto jednoduché a rýchle jedlo je skvelou voľbou pre tých, ktorí majú radi chuť zeleniny a syra. Potrebujete:
- 2 veľké cukety
- 2 paradajky (nakrájané na plátky)
- 1 cibuľu (nakrájanú na kolieska)
- Olivový olej
- Strúhaný syr (cheddar alebo mozzarella)
- Soľ a korenie
Cukety nakrájame na tenké plátky, cibuľu na kolieska a paradajky na plátky. Vymastíme pekáč, vložíme vrstvu cukiet, potom cibuľu a paradajky. Každú vrstvu osolíme, okoreníme a posypeme syrom. Zopakujeme, kým nevyužijeme všetky zeleniny. Pečieme v rúre na 200 °C asi 30 minút, kým cuketa nebude mäkká a syr zlatistý.
Špenátová lasagna
Medzi najlepšie vegetariánske recepty patrí aj toto jedlo a je skvelým príkladom, ako môžete nahradzovať mäso v tradičných jedlách. Potrebujete:
- 9 lasagní
- 2 šálky špenátu (nasekaného)
- 2 šálky ricotty
- 2 vajcia
- 1/2 šálky strúhaného parmezánu
- 2 šálky strúhaného mozzarelly
- 2 šálky paradajkového prírodného dresingu
- Soľ a korenie
V miske zmiešame špenát, ricottu, vajcia, polovicu parmezánu, soľ a korenie. V malom pekáči vytvoríme vrstvy: paradajkový dresing, lasagnu, špenátovú zmes a mozzarellu. Opakujeme, kým nevyužijeme všetky ingrediencie. Posypeme zvyšným parmezánom a pečieme v rúre na 180 °C asi 45 minút, kým je vrchná vrstva zlatistá a bublajúca.
Najlepšie vegetariánske recepty – tieto recepty sú iba malým výberom z množstva chutných a zdravých vegetariánskych jedál, ktoré môžete vyskúšať. Vegetariánska strava môže byť pestrá, výživná a nabitá chuťami. Takže nechajte chuťovky prekvapiť a začnite experimentovať s novými receptami!