Vegetariánske lahôdky na grilovanie

Posted by Kategórie: vegetariánske jedlá, zaujímavosti
Vegetariánske lahôdky na grilovanie

Vegetariánske lahôdky na grilovanie – grilovanie nemusí byť len o mäse, vegetariánske pokrmy na grile môžu byť rovnako chutné, šťavnaté a kreatívne. Čerstvá zelenina, syry, marinované tofu či dokonca ovocie ponúkajú nekonečné možnosti na prípravu lahodných grilovaných jedál. Ak hľadáte inšpiráciu na letnú grilovačku bez mäsa, tu sú tipy a recepty, ktoré si určite zamilujete.


Tipy na úspešné vegetariánske grilovanie

Používajte kvalitnú marinádu – Rastlinné ingrediencie do seba rýchlo vstrebávajú chute, preto im doprajte dostatok času na marinovanie. Skvelou voľbou sú olivový olej, cesnak, bylinky, citrónová šťava či sójová omáčka.

Zeleninu grilujte správne – Tvrdšiu zeleninu (napr. mrkvu, zemiaky) je dobré predvariť, kým cuketu, papriku či špargľu stačí krátko opiecť priamo na grile.

Používajte špízy – Napichovanie kúskov zeleniny, syra či tofu na špajdle zabezpečí rovnomerné prepečenie a ľahšiu manipuláciu.

Nebojte sa ovocia – Grilované ovocie, ako ananás, broskyne či banány, má intenzívnejšiu sladkú chuť a môže byť skvelou prílohou alebo dezertom.

Použite alobal alebo grilovacie tácky – Pomôžu pri grilovaní jemných surovín, ako sú syr, huby či marinované kúsky zeleniny.


Najlepšie vegetariánske lahôdky na grilovanie

1. Grilované špízy so zeleninou a tofu

Ingrediencie:

  • 200 g tofu (pevné, marinované)
  • 1 cuketa
  • 1 červená paprika
  • 1 cibuľa
  • 10 cherry paradajok
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL údenej papriky
  • Soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Tofu nakrájajte na kocky a nechajte aspoň 30 minút marinovať v oleji, citrónovej šťave, paprike, soli a korení.
  2. Cuketu, papriku a cibuľu nakrájajte na väčšie kúsky.
  3. Na špajdle striedavo napichujte tofu, zeleninu a cherry paradajky.
  4. Grilujte na miernom ohni 10 – 15 minút, pričom špízy pravidelne otáčajte.

2. Grilovaný halloumi syr s medom a orechmi

Ingrediencie:

  • 200 g halloumi syra
  • 2 PL medu
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 hrsť vlašských orechov (nasekaných)
  • Čerstvý tymian na dochutenie

Postup:

  1. Halloumi nakrájajte na hrubšie plátky a potrite olivovým olejom.
  2. Grilujte približne 2 minúty z každej strany, kým získa zlatistú farbu.
  3. Pred podávaním pokvapkajte medom a posypte nasekanými orechmi a tymianom.

3. Grilované huby plnené syrom a bylinkami

Ingrediencie:

  • 4 veľké portobello huby
  • 100 g krémového syra (ricotta, feta alebo kozí syr)
  • 1 strúčik cesnaku (pretlačený)
  • Čerstvé bylinky (bazalka, petržlen)
  • Soľ, čierne korenie
  • Olivový olej

Postup:

  1. Huby očistite a odstráňte hlúbiky.
  2. V miske zmiešajte syr, cesnak, bylinky, soľ a korenie.
  3. Naplňte huby syrovou zmesou a pokvapkajte olivovým olejom.
  4. Grilujte 8 – 10 minút, kým sú huby mäkké a syr mierne roztopený.

4. Grilované kukuričné klasy s bylinkovým maslom

Ingrediencie:

  • 2 celé kukuričné klasy
  • 50 g masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • Čerstvé bylinky (pažítka, petržlen)
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  1. Maslo zmiešajte s pretlačeným cesnakom, citrónovou šťavou a nasekanými bylinkami.
  2. Kukuričné klasy potrite bylinkovým maslom a zabaľte do alobalu.
  3. Grilujte približne 15 minút, pričom ich občas otočte.

5. Grilovaný baklažán s tahini omáčkou

Ingrediencie:

  • 1 veľký baklažán
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL tahini pasty
  • 1 strúčik cesnaku
  • Soľ, čierne korenie
  • Sezamové semienka na posypanie

Postup:

  1. Baklažán nakrájajte na hrubšie kolieska a potrite olivovým olejom.
  2. Grilujte na miernom ohni 4 – 5 minút z každej strany.
  3. Medzitým zmiešajte tahini pastu, citrónovú šťavu, pretlačený cesnak, soľ a trochu vody na jemnú omáčku.
  4. Grilovaný baklažán prelejte tahini omáčkou a posypte sezamovými semienkami.

6. Sladká bodka: Grilovaný ananás s kokosom a škoricou

Ingrediencie:

  • ½ čerstvého ananásu (nakrájaný na plátky)
  • 2 PL kokosového cukru alebo medu
  • 1 ČL škorice
  • 2 PL strúhaného kokosu

Postup:

  1. Plátky ananásu posypte kokosovým cukrom a škoricou.
  2. Grilujte z oboch strán približne 3 minúty, kým karamelizujú.
  3. Pred podávaním posypte strúhaným kokosom.

Vegetariánske lahôdky na grilovanie ponúkajú širokú paletu chutí a možností. Či už dávate prednosť grilovanej zelenine, syrom, tofu alebo dokonca ovociu, určite si nájdete svoje obľúbené kombinácie. Experimentujte s marinádami, omáčkami a prílohami a objavte nové chute, ktoré si zamilujete nielen vy, ale aj vaši priatelia pri grilovačke!